خیلی از افراد اصول صحیح مطالعه را نمی شناسند بنابراین در مطالعه دچار مشکلاتی می شوند. 6مانع اصلی مطالعه صحیح عبارتنداز:
کلمه خوانی: وقتی مطالعه کننده عادت دارد کلمه به کلمه بخواند و نتواند سرعت لازم در مطالعه را داشته باشد باید چشم را عادت داد که گروه خوانی یا عبارت خوانی کند
تلفظ کردن کلمات: بیشتر مردم از بلند خواندن، کلمه خواندن را می آموزند و بعد ها این به صورت یک عادت اشتباه در می آید. فرد باید خودش را عادت دهد که کلمات را بلافاصله بعد از دیدن درک کند و بعد تلفظ و بعد از آن معنی کند.
دوباره خوانی غیر ضروری: در بسیاری از موارد لازم است که برای فراگیری کامل یک مطلب دوباره آن را بخوانند. برای ترک این عادت که مانع مطالعه می شود از قرار دادن یک کاغذ سفید روی مطالب خوانده شده و یا استفاده از انگشت زیر کلمات استفاده کرد. با این کار به کلمات قبلی توجه نمی شود.
عدم توانایی تشخیص نکات مهم و غیر مهم: این نقیصه باعث نگهداری ناقص مطالب در ذهن می شود برای رفع این مشکل می توان پیش از خواندن کامل یک کتاب ، آن را به صورت اجمالی مطالعه کرد.
مشکلات یاد آوری: خواننده به هنگام مطالعه، مطالب را یاد می گیرد ولی به سرعت فراموش می کند این مشکل به علت کلمه خوانی و عدم توجه به نکات مهم است. که بهترین راه حل توجه به نکات مهم مطلب و مرور ذهنی و خلاصه نویسی است.
عدم تمرکز حواس: این مشکل درک مطلب را طولانی تر می کند راه غلبه بر آن هم به کار گرفتن فنونی مانند فعال بودن در مطالعه و واکنش در حین مطالعه مثلا سوال کردن در مورد مفهوم مطالب و تجسم مفاهیم است.